Henric Bremer - Startsidan

Nu är då äntligen tegelstenen om Mao utläst, vilket har tagit en stund. Detta beror inte på att den har varit tråkig eller dålig på något sätt. Snarare är det så att dessa typer av böcker krävs några pauser här och där så att man hinner smälta allt det man läser. Det råder ingen tvekan om att författarna har gjort ett riktigt hästjobb gällande research till boken. Den är sprängfylld med information, fakta och intervjuer. Det måste tagit författarna åratal för att samla ihop, bearbeta och strukturera alltihop.

Läser man recensioner på nätet av boken får man läsa både positiva och negativa reaktioner. Till exempel är Åsa Linderborg väldigt skeptisk till boken (recensionen kan läsas här). Det hon trycker mest på är att källhänvisningarna i boken är väldigt tveksamma, vilket jag förvisso håller med om. Ändå är det en bok som ger en helhetsbild av Mao, något vi inte varit bortskämda med här i Sverige. Både i skolan och ute i bokhandlarna talas och skrivs det mest om Hitler, och på senare år även Stalin (av förklarliga skäl då vi vet mest om dessa två herrar). Därför känns det väldigt intressant att få inblick i ett Kina som varit väldigt stängt för väst.

Vi får följa Mao från födsel till död och det är en intressant bild som ges. Man får även en liten historielektion av Kinas nutidshistoria, vilket man ju inte blivit bortskämd med i skolan.

Det råder ingen tvekan om att Mao var väldigt beslutsam, han visste vad han ville och tvekade inte att göra det som krävdes för att uppnå sina mål. Bönderna i Kina fick under Mao lida något oerhört och många miljoner fick sätta livet till, enbart för att Mao ville skapa en supermakt. Hemskt.

En intressant sak med boken är att läsa om Maos paranoia, hans rädsla att bli lönnmördad. Det är även väldigt spännande att se hans försök att få Kina att bli det viktigaste och mäktigaste kommunistiska landet i världen. Mao utnyttjade Sovjet för sina egna syften och delen om hans samröre med USA är även det väldigt bra.

Visst blir det lite långtråkigt att läsa ibland och svårt att lära sig alla kinesiska namn (många av dem liknar även varandra), men överlag tycker jag att boken är välskriven och ger en samlad bild av Mao, en av världens värsta tyranner genom tiderna. Jag kan verkligen rekommendera den till alla, men ha gärna en annan bok som du läser samtidigt… det kommer att behövas.

Betyg: VG (men med ett minus efter. Jag hade nog ganska höga förväntningar på boken och därför blev jag lite besviken)

Du kan köpa boken här i storpocket för 97 kronor.

Är det någon som läst boken och tycker annorlunda? Hör gärna av dig!

Nu väntar jag bara på att det ska skrivas en bra bok om Kambodjas fruktade ledare, Pol Pot.

2 svar till “Mao – Den sanna historien, av Jung Chang och Jon Halliday”

 1. M I R E L L E

  har du något bra boktips, ?
  Jag sa ju någon gång att jag ”kan” bara läsa böcker som är skrivna om en händelse som har hänt på riktigt,
  tex: som gömda,pojken som kallades det. Jag vill ha en bok att läsa, men hittar ingen bra ”
  ha det gött, ses i morgon :)!

 2. henke

  Såhär på rak arm kan jag rekommendera Kirre av Gunnilla O. Wahlström, Bakom stängda dörrar av Agneta Cras m.fl. samt Gör vad ni vill men döda henne inte av Bob Snoijik. Det var några tips!

Skriv kommentar

*