Henric Bremer - Startsidan

Egalias döttrar, Gerd Brantenberg

onsdag 03 mars, 2010

Ack vilken god tanke denna bok bygger på. Att vända på ”dagens” könsroller och sätta kvinnan som ledare, historieskrivare och försörjare. Baksidetexten till Gerd Brantenbergs bok Egalias döttrar lockar verkligen till läsning:

I landet Egalia äter männen p-piller, klämmer in sig i trånga särkar och bär pehå. Trött på att betraktas som mindre kompetent, på sexuella trakasserier och maktlöshet bildar den unge Petronius till slut Mansligan, en maskuliniströrelse, och gör uppror mot kvinnoförtrycket.

Tanken är som sagt genial, men tyvärr är storyn alldeles för tunn för att detta ska ha chans att bli en klassiker. Boken skrevs 1977, så det kanske finns en anledning till att jag inte har hört talas om den tidigare.

Det positiva med boken är att man får en ordentlig tankeställare kring dagens samhälle, hur vi lever och vilka det är som styr. Detta är den stora behållningen jag fått, men sorgligt nog har jag redan (trots att jag nyss läste ut den) svårt att återge handlingen. Och den är egentligen ganska oviktig eftersom det är i  tankeexperimentet styrkan ligger.

Läsvärd? Ja, men man bör veta om förutsättningarna. Det är inte en bok man längtar efter att lägga sig och läsa i på kvällarna, men den inbjuder åtminstone till reflektion.

Skriv kommentar

*