Henric Bremer - Startsidan

Då var boken utläst, Till dess din vrede upphör av Åsa Larsson. En helt ok kriminalroman som sticker ut från mängden med sina trovärdiga norrländska karaktärer och en bra intrig. Nedan kan du läsa baksidetexten:

”Luften och hans egna rörelser har rört upp så mycket slam inuti planet att han inte kan se handen om han håller armen utsträckt och lyser på den med ficklampan. Det är som att simma i en grön soppa. Han ser ingenting. Absolut ingenting. Han vet inte längre vad som är upp och ner.
Linan som är fäst vid hans viktbälte fastnar lite här och där, i lastsurrningskrokar i golvet, i ett avslitet säte, i ett löst säkerhetsbälte. Överallt. Sedan börjar han simma på linan. Krockar med den. Fastnar i den. Den löper som ett spindelnät inuti planet. Och han hittar inte ut.

Någon mördar Wilma Persson och Simon Kyrö när de dyker på ett plan i Vittangijärvi. Vad är det för gammal hemlighet de har kommit på spåren? Och vem är beredd att mörda för att hindra att den kommer ut?

En mordutredning tar sin början där polisinspektör Anna-Maria Mella hotas och kammaråklagare Rebecka Martinsson får besök av de döda.”

Jag gillar att Åsa Larsson lägger mycket kraft på karaktärernas förhållanden till varandra och att hon inte valt att i detalj beskriva polisens arbete i jakten på mördaren. Huvudpersonen, kammaråklagare Rebecka Martinsson, får man snabbt förtroende för och dras in i både hennes arbete och hennes privata liv. Bra gjort Åsa! Det är inte det lättaste att få till bra personskildringar.

Men, att de döda ges utrymme att prata i boken passar inte mig det minsta. Åsa låter en död person cirkulera fritt i berättelsen, som en allvetande berättare vilken ena stunden sitter i någons kök och som sedan snabbt förflyttas hem till någon annan person… nja, det drar ner betyget avsevärt. Åsa kunde ha löst problemet snyggare.

Det är synd på en annars väldigt bra och välskriven bok. Man kan ej heller hoppa över dessa partier (vilket man kan i Kallentofts böcker) eftersom de för storyn framåt hela tiden.

Ett G blir det för denna bok även om det är med ett litet + i kanten.

Skriv kommentar

*