Henric Bremer - Startsidan

Tänkte börja med återkommande boktips här på bloggen. I vissa fall kommer jag att skriva en del om böckerna jag tipsar om, i andra fall blir det bara en bild samt baksidetexten. Gemensamt för alla böcker är dock att de enligt mig är riktigt, riktigt bra och läsvärda. Det kommer att bli en salig blandning, från lättläst till tunga grejer. Förhoppningsvis kommer det finnas någonting för alla.

Denna gång – Kriminalromaner/Thriller innehållande seriemördare. Det finns ju som de flesta vet en rik flora av kriminalromaner på marknaden för tillfället, men långt ifrån alla är bra (de flesta är ganska dåliga om jag ska vara ärlig). Men om man letar lite går det att plocka ut några guldkorn som på ett förtjänstfullt sätt lyfter denna genre till att, trots många bottennapp, vara en av mina favoritgenrer.

1. Poeten, Michael Connelly

När kriminalreportern Jack McEvoy får beskedet att brodern, mordutredaren Sean, begått självmord blir han misstänksam: självmordsmeddelandet ”bortom tid, bortom rymd” är inte Seans stil och visar sig vara ett citat ur en av Edgar Allan Poes dikter. När Jack sedan upptäcker att flera andra polisers självmordsmeddelanden liknar broderns, uppenbarar sig ett skrämmande mönster – han är en seriemördare på spåren! FBI kopplas in i en hisnande jakt på Poeten, en mer gäckande gestalt än man någonsin vågat tro.

Denna bok skulle antagligen platsa på en topp tio-lista över de bästa böcker jag läst. Möjligen var jag i rätt stämning när jag läste den, men jag anser att den är genial. Olidligt spännande och det är omöjligt att lägga den ifrån sig. Man vill bara ha mer… och mer… och mer. Connelly har ju skrivit en drös med böcker, bland annat serien om Harry Bosch. De är inte alls lika bra som denna, så om du läst Bosch-serien och inte tyckt om dem, kan du lugnt testa även denna.

2. Sjöjungfrun sjöng sin sång, Val McDermid

”Man minns alltid första gången. Är det inte vad man brukar säga om sex? Det gäller i ännu högre grad mord.”

Så börjar denna briljanta, gastkramande thriller och sen blir det bara värre. Boken utsågs till årets bästa deckare i England 1995.

Likadant är det med denna. Läskig, otäck och helt omöjlig att lägga ifrån sig. Med andra ord inget för lättskrämda personer. Denna bokserie har även gått som tv-serie (Mord i sinnet) som tyvärr inte kommer upp i samma standard som böckerna. Sjöjungfrun sjöng sin sång är den första delen i serien och utan tvekan även den bästa. Läs den!

3. Jag dödar, Giorgio Faletti

I Monte Carlo, staden för de rika och berömda, mottar radioprataren Jean-Loup Verdier ett nattligt telefonsamtal i direktsändning från en ensam lyssnare. Jag får aldrig sova eftersom det onda aldrig sover. Och vad gör du för att lindra det onda? frågar Jean-Loup. Jag dödar. Samma natt hittas Formel 1-föraren Jochen Welder och hans berömda flickvän, proffsschackspelaren Arijane Parker, brutalt mördade och flådda. Enda spåret är mördarens budskap i blod: Jag dödar. Snart står det klart att en iskall mördare går lös. Polisutredningen leds av kommissarie Nicolas Hulot vars gamla vän, FBI-agenten Frank Ottobre, är på besök i Monte Carlo för att försöka komma över sin hustrus död. Även han sugs snart in i den makabra jakten. Skräcken sprider sig bland Monacos rika innefolk när mördaren än en gång ringer radiostationen och annonserar ett nytt dåd. Gåtorna är många. Vad driver mördaren? Varför flår han sina offer? Vem är han?

Även denna bok är en nagelbitare, lite annorlunda än de två andra jag tagit upp här men lika beroendeframkallande. Poeten och Sjöjungfrun sjöng sin sång är mörkare och mer detaljerade i beskrivningarna av det otäcka, men Jag dödar har en bra och drivande story som gör att läsaren hela tiden känner nerven i handlingen.

Kan någon av dessa böcker vara av intresse?

4 svar till “Seriemördare i böcker – Tre favoriter”

 1. Cia

  Oh jag älskar seriemördare! Tack för tipsen 🙂

 2. henke

  Roligt att kunna hjälpa till! 🙂

  Om du läser någon av dem, hör gärna av dig och berätta vad du tyckte.

 3. Hannan

  du är allt en riktig periodare Henke – först skrivs det ingeting på hur länge som helst, och sedan hittar jag en massa nysa inlägg. keep it up! är dock en smula besviken över att jag inte hinner läsa alla, eller ens någon, av de böcker du rekomenderar. till sommaren blir det väl mer tid till läsning, så då ska jag plöja Poeten det första jag gör..

 4. henke

  Haha, jag vet. Men jag blev lite taggad när du sade sist att du läste bloggen men kände att den uppdaterades dåligt. Så jag tog mig i kragen och skrev lite, ska se till att hålla ett bra tempo i fortsättningen 🙂 Har en del uppslag på G.

  Tack för att du läser bloggen. Och är det någon bok du ska börja läsa i sommar är det just Poeten… underbar!

Skriv kommentar

*