Henric Bremer - Startsidan

Igår kväll satt jag framför tv:n och slötittade på när Sverige hade väldiga problem med att slå blåbärsnationen Frankrike i hockey-VM. I en av de obligatoriska reklampauserna bläddrade jag runt bland kanalerna och hamnade på SVT1.

Just då jag hamnade där startade ett program som hette Hästpojken (The Horse boy), en dokumentär som ingår i den serie som Dox kör. Tidigare har jag sett Videocracy, en film om Berlusconi och om tv-marknaden kontra politik i Italien.

Hur som helst, denna dokumentär om autistiske Rowan grep tag i mig från första stund och jag satt som fastklistrad ända till slutet (jag både skrattade och grät under tiden). Det är Michael Orion Scott som har gjort dokumentären och man får först veta hur och när Rowan fick diagnosen autism och den förändring det innebar för både Rowan och hans föräldrars liv. Det blev mer eller mindre ett helvete då Rowan blev alltmer svårhanterlig genom att han drog sig undan allt socialt umgänge, slutade prata, fick ostoppbara och flera timmar långa vredesutbrott. Dessutom hade han en närmast otrolig kontakt med djur och framför allt hästar.

Till sist bestämde hans föräldrar sig för att göra något riktigt crazy… då de själva, innan de fick Rowan, hade rest mycket ute i den stora vida världen, kände de till att det i Mongoliet finns många schamaner som utöver healing och som sägs stå i nära kontakt med andevärlden. Rowans föräldrar tar således med honom på ett otroligt krävande, hemskt och fantastiskt äventyr för att se om det finns någon som kan hjälpa Rowan.

Du som läser detta måste se dokumentären Hästpojken, den berörde mig på ett otroligt sätt och får till och mig som en ständig skeptiker att börja tvivla…

Klicka här för att komma till dokumentären!

(OBS! Dokumentären kan ses fram till den 11 juni, sedan tas den bort från SVT Play)

Här kommer trailern till dokumentären om du vill kika på den innan du ser hela filmen:

När du sett den vill jag gärna höra vad du tyckte om den. Är det jag som överdriver eller är den så bra som jag uppfattade den?

4 svar till “Hästpojken, dokumentär på SVT Play”

 1. Perlen

  Hejsan.
  Jag har själv en grabb på 9 år med diagnosen Autism/ADHD. Skulle aldrig tro att det finns något botemedel om någon nu skulle påstå det.

  Min grabb har alltid sett andar, förstod inte vad han pratade om i början.
  Blev väldig berörd då jag såg denna dokumentär. Min grabb har också otrolig kontakt med djur. Vi har hundar, katt och en häst. Grabben kunde vandra under hästen och mata henne med morötter i munnen till våran förskräckelse, men aldrig att det hände något. Han bär omkring på våran katt som inte gillar att blir lyft överhuvudtaget, gräver efter småsaker i munnen på hundarna som de snott utan att det blir den minsta morr.
  Min personliga åsikt blev till slut att kan man inte skärma av, vilket är hans största problem, då tar man in allt.
  Filmen är underbar och föräldrarna är underbara.

 2. henke

  Hej och ett stort tack för ditt inlägg.

  Jag själv har ingen djupare kunskap av autism, förutom det man stöter på inom skolan där elever har olika diagnoser. Innan jag såg denna dokumentär var jag väldigt skeptisk, men det är som du säger att man blir väldigt berörd av det tålamod och den kärlek föräldrarna visar för lille Rowan. Nu när jag har låtit dokumentären smälta in känns det som om den största orsaken till att Rowan blev bättre var föräldrarnas trygghet, närvaron samt att de fick vara tillsammans under en längre tid. Tyckte även det var bra i filmen där pappan i slutet säger att det egentligen inte spelar någon roll om det var schamanernas förtjänst eller ej… det faktum att Rowan blev bättre är det viktigaste. Det skulle vara mycket intressant att se en uppföljning på dokumentären när det har gått ca 10 år.

  Väldigt intressant och härligt det du berättar om din son. Det måste vara otroligt att se honom komma så nära inpå djuren och kunna vara med dem på ett sätt de aldrig skulle tillåta oss utan autism att vara.

  Du säger även att din son inte kan skärma av, det måste vara jobbigt för honom. Jag hoppas att det kommer att gå bra för er och för din son och att han kan hitta sitt sätt att utvecklas.

  Mvh,
  Henric

 3. qx

  jo berörd blev jag också, tänker på rowan fortfarande. hans föräldrar var riktiga kämpar! har en halvbror med autism så det var extra gripande för mig. autism är en gåta. peace

 4. henke

  Jag kan tänka mig att det blir än mer gripande om man själv har erfarenhet av autism. Det är hur som helst en riktigt bra dokumentär!

  Nice blogg du har,

  Henke

Skriv kommentar

*