Henric Bremer - Startsidan

Förmiddagsdokumentär

tisdag 29 juni, 2010

Studentbal i Mississippi är namnet på en dokumentär som precis avslutats på SVT2. Handling?

Vi har hört den förut… rasism i USA. I en stad som heter Charelston har det under alla år anordnats två baler (prom), en för vita och en för svarta. Nu stiger skådespelaren Morgan Freeman in i bilden (självklart är Charleston hans hemstad) och säger att han kan bekosta en bal, men på ett villkor (trumvirvel)… att det är en blandad bal med både vita och svarta.

Dokumentären forstätter, rasistiska föräldrar och deras barn intervjuas. Svarta och vita ungdomar, rektorn, etc. får säga sitt angående balen. Det roliga är att några av föräldrarna till de vita barnen anordnar en egen bal för enbart vita. Hemskt och skrattretande löjligt på en och samma gång. Självklart blir den mixade balen en succé och de flesta är nöjda är glada (Freeman också, i slutet tackas han av ungdomarna) och man har till och med lyckats få en person att säga att… jo, efter balen har fler vita börjat prata med oss. Som sagt, vi har sett det förr.

Varför tar jag då upp detta? Jo… det är tisdag förmiddag, filmen är slut (kl 11:45) och jag sitter här med lite tårar i ögonen för att det var så fint. Herre jösses vad blödig man kan vara ibland. Men jag har svårt för dessa typer av filmer (t.ex. svart tränare tar över ett lag med både vita och svarta spelare, lyckas ena dem och sedan vinner de serien). Jag blir alltid gripen av dessa typer av filmer.

På tal om Morgan Freeman, kolla in nedanstående imitatör… han är grym! Imitationen av Morgan Freeman kommer sist, innan får vi höra Arnold, De Niro (sjukt bra) samt Stallone.

Nej nu ska jag ut och fotografera änder med min nyinköpta kamera, en Canon 550D (18-135)… ska bli riktigt trevligt!

Skriv kommentar

*