Henric Bremer - Startsidan

Erlend Loe – Doppler

söndag 05 september, 2010

Jag säger det direkt: Doppler är en av de knasigaste böckerna jag läst.

Ville bara säga det. Den är tunn, väldigt tunn och borde väl egentligen inte locka till läsning. Men, på något sätt är den genial i all sin enkelhet. Meningarna i boken är indelade i korta, korta meningar och Loe skriver väldigt sakligt.

Här har ni storyn som jag uppfattar den:

Andreas Doppler lever ett vanligt liv med villa, fru och barn. Han gör många duktiga saker och har gjort så i hela sitt liv. Men en dag är han ute och cyklar i skogen, ramlar och slår och får en insikt om att han måste ändra sitt liv.

Sagt och gjort, han lämnar allt han har och flyttar in i ett tält ett par hundra meter från bebyggelsen. För att få mat dödar han en älgko och får därigenom en kompis i form av en älgkalv som han döper till Bongo. De har det ganska trevligt tillsammans, äter, sover och spelar djurmemory på kvällarna (självklart vinner aldrig Bongo, han är ju en älg).

Jag ska inte dra hela historien, men Doppler idkar bland annat byteshandel med den lokala ICA-handlaren (han byter älgkött mot att han regelbundet får fyra liter lättmjölk), lär känna modellbyggaren Dusseldorf, träffar inbrottstjuven Järnroger samt blir tvingad av sin fru att ibland passa sina barn Gregus och Nora.

Slutligen (av det jag berättar för dig) kommer Doppler på att han vill hedra sin bortgångne far (som fotade alla ställen han kissade på) genom att bygga en enorm totempåle.

Galet? Jag vet, den är helt sanslös. Du läser boken på en dag och efteråt känner du dig på något sätt upprymd.

Betyg: VG

Jag gillar Erlend Loe skarpt och om du vill läsa mer av honom tycker jag att du ska titta närmare på hans bok Naiv.Super. Den är genial!

2 svar till “Erlend Loe – Doppler”

  1. Eddie

    Har du ”Doppler” i din ägo? Skulle man kunna få låna den i så fall?

  2. henke

    Tar med boken i morgon!

Skriv kommentar

*