Henric Bremer - Startsidan

Människosyn

onsdag 15 december, 2010

Idag är det seminarier på MTU och ämnet är människosyn. Det är intressant att höra elevernas diskussioner, tankar och funderingar. Även om det kan kännas lite spänt i början blixtrar det till ibland och rösterna höjs, spännande.

Vi har haft fokus på hur människosynen i Sverige har förändrats från 1800-talet fram till idag, med tonvikten på vad som har ansetts vara normalt och icke normalt, avvikande, etc. Sverige är inte lika oskyldigt som det ibland kan framstå. Till vår hjälp har vi bland annat haft artikeln Anstaltssverige banade väg för steriliseringar samt dokumentären Vår mörka historia från TV4.

I ovanstående text och dokumentär finns det mycket intressant. Jag undrar hur många som känner till att Sverige har tvångssteriliserat 20 000 – 30 000 människor mellan åren 1935 – 1975. Likaså kan man ställa sig frågan varför det inte lärs ut i skolan att Sverige varit aktiva i slavhandeln i Afrika och man förde med sig avhuggna skallar, som souvenirer, tillbaka till Sverige.

Tvångssteriliseringar, delaktighet i slavhandeln, förtrycket av samerna samt av romer och andra minoritetsgrupper… listan kan göras lång och även om den är kort jämfört med flera andra länder är det ett otäckt kapitel i vår historia som inte bör glömmas bort.

Avslutar med en länk till några intressanta artiklar i ämnet. Klicka här.

Skriv kommentar

*